BBN Congress Management
Deligradska 9/VI
11000 Beograd

Tel: +381 11/2682318, 36829402, 3629405
Mobilni telefon: +381 63/368594, Fax: 3629-406
E-mail: bbn.pco@gmail.com, bbn@bbn.co.rs


USAID Radionica - RADIONICA O OPCIJAMA DALJINSKOG GREJANJA OPŠTINA
Obrenovac,14. novembar 2012

SAOPŠTENE ZA MEDIJE

 

OPŠTINE U SRBIJI RAZMATRAJU REŠAVANJE PROBLEMA SA DALJINSKIM GREJANJEM

 

OBRENOVAC,14. novembar– Stručnjaci iz više od deset gradova i opština razmatrali su strategije za smanjenje troškova i unapređenje svojih sistema daljinskog grejanja na radionici koju je organizovala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Učesnici radionice razgovarali su o načinima unapređenja energetske efikasnosti, poboljšanja funkcionisanja sistema i prelaska na čvrsto gorivo od biomase u cilju smanjenja troškova.

 

Zamenik američkog ambasadora Li Licenberger i savetnik ministarke energetike Aleksandar Puljević obratili su se predstavnicima Bora, Zaječara, Novog Pazara, Knjaževca, Obrenovca, Majdanpeka, Trstenika, Nove Varoši, Priboj, Bajine Bašte, Kosjerića, Pećinaca i Uba koji su bili učesnici na “Radionici o mogućnostima za daljinsko grejanje”, održanoj u hotelu Obrenovac.

 

“Loše daljinsko grejanje predstavlja problem mnogih opština u Srbiji”, rekao je Licenberger. “Malim i srednjim opštinama često nedostaju sredstva za održavanje sistema grejanja, upravljanje finansijskim gubicima i obezbeđivanje stalnog i pouzdanog sistema grejanja građana. Bez poboljšanja, ovi će sistemi propadati- na štetu cele zajednice. “

 

Organizatori su predstavili rezultate studije koju je finasirao USAID i koja predlaže mogućnosti za unapređenje sistema grejanja u 10 opština, a koje obuhvataju i podsticanje upotrebe čvrstog goriva od biomase koje se proizvodi lokalno. Studija, koju je naručilo bivše MInistarstvo rudarstva i energetike, pokazala je da bi opštinska javna preduzeća za grejanje mogla da profitiraju obezbeđivanjem konkurentnih, visoko kvalitenih usluga grejanja a da u isto vreme smanjuju iznose finansiranja grejanja iz budžeta.

 

Licenberger je studiju i radionicu naveo kao primer kako SAD i Srbija mogu da rade zajedno na podsticanju ekonomskog rasta kroz razvoj programa niske emisije gasova staklene bašte. Studija je pokazala da bi prelazak na čvrsto gorivo od biomase dovelo do brojnih prednosti kada je u pitanju lokalni ekonomski razvoj: više radnih mesta, dodatni prihod za vlasnike šuma i preduzimače, povećana tržišna vrednost poseda na lokalu, i više poreskih prihoda u budžete opština. Ovaj pristup bi svakako stvorio značajne prednosti za očuvanje životne sredine, uključujući smanjenje zagađenja vazduha u urbanim naseljima  kao i smanjenje emisije gasova staklene bašte.

 

 

USAID je od 2001. godine uložio preko 689,4 miliona dolara na podsticanje privrednog rasta, jačanje pravosuđa i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

 

Za više informacija o USAID-u posetite http://serbia.usaid.gov

 

 
© 1989-2014 BBN Congress Management Agency. All rights reserved. Patents pending. BBN logo is a trademark of BBN PCO Agency.